Thema's in economie kiezen om bedrijven in toekomst te houden

Think global, act local. De wereld niet buitensluiten en tegelijkertijd uitgaan van eigen kracht. Als het gaat om economische bedrijvigheid, zal het Land van Cuijk en Noord-Limburg de eigen kracht moeten definiëren, enkele thema's moeten kiezen en op die manier verbinding zoeken met bedrijven zowel lokaal, regionaal als internationaal.

Dat is één van de uitkomsten van het eerste debat, woensdagavond, in het kader van het project Beeldenstorm 2025. Dit project wil komen tot een beeld van de regio op lange termijn. Ruim vijftig personen waren naar klooster Elsendael in Boxmeer gekomen om mee te praten over de toekomst van de regio. Te gast waren consultant Ingrid Vermeer van Buck Consultants International uit Nijmegen, directeur onderwijs en ontwikkeling John Schobben van ROC de Leijgraaf en bestuursvoorzitter Ton Kessels van Pantein. De drie gasten konden aan het eind van de avond concluderen dat de regio een aantal thema's zal moeten kiezen waarop zij zich kan profileren. Veelgenoemd zijn hierbij food, pharma en health ofwel voeding, geneeskunde en zorg. Kessels ziet veel mogelijkheden voor Sterckwijck in Boxmeer, waar onder andere een nieuw Maasziekenhuis zal verrijzen. Een onderscheidend vestigingsklimaat is volgens Vermeer belangrijk om ook in de toekomst bedrijven te houden.

John Schobben zegt namens het roc dat de jeugd zal groeien naar een netwerksamenleving, waarin iedereen meedenkt en leerlingen van consumenten naar producten zullen groeien. Praktijk- en leercentra in samenwerking met bedrijven zijn daartoe essentieel en kunnen er bovendien voor zorgen dat leerlingen in de regio kunnen blijven werken. De jongeren moeten we hier houden, aldus Schobben, want zij zijn de drijvende kracht.

Het eerstvolgende Beeldenstormdebat wordt gehouden op woensdag 1 april in Schouwburg Cuijk. Deze avond staat in het teken van wonen, milieu en duurzaamheid. In het historische stadhuis in Gennep is op woensdag 15 april het derde debat, dat zal gaan over toerisme, recreatie en natuur.

Gelderlander 12 maart 2009.

voorpagina